Hamilelikte Adet Kanaması Yaşanır mı?

Hamilelikte Adet Kanaması Yaşanır mı?
Hamilelik döneminde adet kanaması yaşanması fiziksel olarak imkansızdır. Fakat farklı sebeplerle oluşabilecek kanamalar mevcuttur ve bunlar bazı durumlarda adet kanaması olarak algılanabilir.   Hamilelik, yumurta ve spermin döllenmesi ve rahim içerisine yerleşmesiyle başlayan bir süreçtir. Döllenmiş yumurtanın bebeğe dönüşmesi ve doğumuna kadar, salgılanan hormonlar sebebiyle yeni yumurta üretimi gerçekleşmez. Adet kanaması ise üretilen yumurtanın döllenmemesi sonucunda yumurtanın ve rahim içerisinde yer alan endometrium tabakasının vücuttan atılması sürecini içermektedir. Yeni yumurtanın üretilmediği hamilelik döneminde rahim içerisinde yer alan endometrium tabakası da döllenmiş yumurtanın yeni evidir ve dökülmez bu sebeple adet kanamasının gerçekleşmesi fiziksel olarak mümkün olmamaktadır.   

Hamilelikte Yaşanılan Kanamaların Sebepleri Nelerdir?

Gebelik dönemi boyunca adet kanamasının olması fiziksel olarak mümkün olmasa da gebelik süreci boyunca adet kanaması zannedilen ya da zannedilmeyen pek çok sebepten kanama gerçekleşebilmektedir.  Gebeliğin başında döllenmiş yumurtanın rahim içerisine yerleşmesi esnasında oluşabilecek hafif tahrişler implantasyon kanaması adı verilen hafif kanamalara sebep olabilmektedir. Çoğunlukla beklenen adet tarihinden bir iki gün önce gerçekleşen bu hafif kanama adet kanamasıyla karıştrılabilmekte ve gebelik haftasının yanlış hesaplanmasına da sebep olabilmektedir.    Kadınların üreme sağlığı için oldukça önemli olan progesteron hormonu gebeliğin başındayken hızlı dalgalanmalar yaşayabilir. Progesteron hormonundaki bu dalgalanmalar hafif şekilde seyreden ara kanamalara sebebiyet verebilmektedir.    Gebelik döneminde rahim ağzı normal döneme göre hassaslaşmaktadır. Bu da yaşanılan cinsel ilişki ya da yapılan jineolojik muayenelerin ardından hafif kanamanın oluşmasına sebep olabilmektedir. Rahim içerisinde bebeği besleyen plasentanın gebelik ilerledikçe rahim ağzında kapanmaya sebep olması anlamına gelen plasenta previa durumu ile plasenta dokusunun gebelik süreci tamamlanmadan rahimden ayrılması anlamına gelen plasenta dekolmanı durumlarında kanamalar olabilmektedir. Fakat bu kanamalar diğerleri gibi hafif seyirli değildir ve uzun sürebilmektedir.   Gebeliğin erken dönemlerinde oluşabilen düşük durumları da yoğunluğu fazla ve ağrıyla gelen kanamanın oluşmasına sebep olabilmektedir. Böylesi bir durum yaşadığınız takdirde acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmanız tavsiye edilmektedir.     Yumurta ve spermin döllendiği fakat rahim duvarı dışına yerleştiği durumları tanımlayan ektopik gebelik yaşandığı durumlarda uzun süren ve yoğunluğu fazla kanamalar yaşanabilmektedir. Bu kanamalar ciddi sonuçlara yol açabilmektedir ve ektopik gebelik muhakkak müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Bu sebeple gebelik şüpheniz var ve uzun süren yoğun kanamalarınız söz konusuysa mutlaka doktor muayenesinden geçmeniz tavsiye edilmektedir.   

Gebelikte Kanama Yaşanırsa Ne Yapılmalıdır?

Gebelik süreci boyunca yaşanılan kanamalar yok sayılmamalıdır. Yoğun ve uzun süren bir kanama söz konusuysa acil şekilde hekime danışmanız, ara ara hafif lekelenmeler şeklinde kanamanız varsa da mutlaka bir sonraki doktor kontrolünüzde muhakkak bu durumu belirtmeniz gerekmektedir.     Nihayetinde hamilelik döneminde adet kanaması yaşanması mümkün olmasa da farklı sebeplerle kanama yaşanabilmektedir. Herhangi bir sebepse kanama yaşanması durumunda doktorunuza belirtmeniz gerekmektedir.

Blog

HPV Pozitif Nedir?
Regl Ağrısına İyi Gelen Pozisyonlar
İlk Gece Korkusu Nedir?

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
Whatsapp
İletişim Numarası 0533 091 94 81