Anne ve baba adaylarının heyecanla beklediği bebeğin kalp atışlarını duymak, gebelik ve bebeğin sağlıklı olduğuna dair ve sağlıklı ilerlediğine dair önemli bir işaret olmaktadır. En erken vajinal ultrason yöntemiyle 6. haftadan sonra tespit edilebilen kalp atışları hem anne babalık duygusunun gelişiminde hem de bebeğin sağlıklı büyüdüğüne dair önemli bir işarettir.
Bebeklerde kalp atışı ne zaman başlamaktadır?
Bebeklerden hamileliğin henüz çok erken safhaları olan 5. ve 6. haftalarda kalp, kendi şeklini almaya başlamaktadır. Fakat 5. ve 6. haftada henüz bebeğinizin kalp atışlarını duymak mümkün değildir.
Çoğu zaman erken dönemde bebeğin kalp atışını duyabilmek için vajinal ultrason yöntemi tercih edilir. 6 ya da 7 haftadan itibaren vajinal ultrasonda bebekteki kalp atışları duyulabilmektedir. Fakat karın üstünden ultrason yöntemi ile kalp atışlarını duymak 10 hatta 12 haftaya uzayabilir. Bu haftalarda bebek 90 ile 110 arasında değişen kalp atım hızına sahiptir.
Kalp atışı neden duyulmaz?
Erken gebelik dönemlerinde kalp atışının duyulması için yapılan muayenelerde bazen kalp atışı duyulmayabilir. Bunun da birkaç farklı sebebi vardır.
Gebelik haftasının yanlış hesaplanması ve bebeğin kalp atışlarını duymak için çok erken bir dönemde olmasından kaynaklanabilir.
Bebeğin rahim içerisinde yerleştiği konumu da kalp atışının hemen duyulmamasına sebep olabilmektedir.
Gebelikte düşük riskinin olması bebeğin kalp atışlarının duyulmamasının sebeplerinden birisi olabilmektedir. Böyle bi durumdan şüpheleilmesi durumunda doktorunuzun yönlendirmesine harfiyen uymanız tavsiye edilmektedir.
Gebelikte bebeğin kalp atışının hızı neden önemlidir?
Bebeğin kalp atışı bebeğinin genel sağlığıyla ilgili önemli bilgiler verir. Her haftada bebeğin beklenen kalp gelişimiyle orantlı olarak kalp atış hızı beklentisi de vardır. Örneğin 6. haftada 90 ile 110 atış arasında olan kalp atış hızı 12. haftadan sonrasında 120 ile 160 arasına gelmiş olmalıdır. Şayet bebeğin kalp atışları dinlendiğinde normal aralık dışında bir atış hızı tespit edilirse, buna sebep olabilecek hastalıklar ve anomalilerin tespit edilmesi için gerekli tetkikler yapılmalı ve duruma uygun şekilde hareket edilmelidir.
Bebekte kalp atışları nasıl dinlenilir?
Bebeğin kalp atışlarını dinleyebilmek için farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Gebeliğin en erken dönemlerinde kalp atışlarını duyabilmek için vajinal ultrason yöntemi kullanılmaktadır. 10. haftadan sonra karından ultrason yöntemiyle de bebeğin kalp atışları dinlenilebilmektedir. 12. haftanın ardından bebeğin kalp atışlarını dinlemek için fetal doppler de kullanılabilmektedir.
Gebelik döneminin sağlıklı ilerlediğini ve bebeğin fiziksel sağlığının yerinde olduğunu gösteren en temel işaretlerden biri bebeğin kalp atışlarının duyulabilmesi ve atışların normal aralıklarda olduğunun tespitidir. Şayet bebeğin kalp atışlarının duyulmasında bir sorun yaşanırsa ya da atışların normal aralığın dışında olduğunun tespit edilmesi durumunda da doktorunuzun tavsiyelerine uyarak gereken testleri yaptırmanız tavsiye edilmektedir. Düzenli doktor kontrolleri ile herhangi bir sağlık problemi yaşanmaması için büyük önem arz etmektedir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı