Erkeklerde boşalma esnasında ya da boşalmadan sonra testislerde kasıkta ya da karnın alt bölgesinde hissedilen, keskin ve ani oluşan ağrı, sperm krampı olarak adlandırılmaktadır. Tıp literatüründe hastalık şeklinde tanımlanmasa da pek çok erkeğin bu tarz ağrılardan zaman zaman muzdarip olduğu görülmektedir. Zararı olmayan bir durum olsa da kimi durumlarda farklı sağlık problemlerinin belirtisi olabilmektedir.
Sperm kramplarının pek çok sebebi vardır. Boşalma esnasında pelvik bölgedeki kasların hızlı bir şekilde kasılması ve gevşemesi söz konusudur. Bu süreçten bazı durumlarda kasların aşırı şekilde gerilmesi ya da krampların oluşması görülebilir.
Uzun süre cinsel deneyim yaşamayan erkeklerde boşalma esnasında bu tarz ağrıların daha çok görüldüğü bilinmektedir.
Meni üretme ve taşımada önemli rolü olan prostatla ilgili sorunlar da sperm kramplarına sebebiyet verebilmektedir. Prostatta oluşan iltihap ya da bezlerdeki tıkanıklık durumlarında boşalma esnasında ağrı hissedilebilir. Özellikle kronik olarak prostat iltihabı yaşayan kişilerin boşalmadan sonra kasıklarında kramp olabilmektedir.
Varikosel olarak adlandırılan testislerdeki damarlarda genişleme, boşalma esnasında ağrının oluşmasının sebebi olabilmektedir. Erkeklerin dış genital bölgesinin çok yoğun sıcaklıklara maruziyet durumu, iç çamaşırlarının çok sıkı olması ya da uzun süreler boyunca oturmak testislerin hassasiyetini ve sperm kramplarının sebebi olabilmektedir.
Omurgadaki sinirlerin sıkışması ya da bel fıtığı gibi hastalıklar penetrasyon esnasında ya da boşalma sonrasında karnın alt bölgelerinde ağrının sebebi olabilmektedir.
Bunun yanında fiziksel egzersizlerin aşırı yoğun olması ve vücudu fiziksel strese maruz bırakmak pelvik bölgedeki kasları gereceği için sperm kramplarının sebebi olabilmektedir.
Fiziksel etmenlerin yanında psikolojik olarak kişinin performans kaygısı gütmesi, stresli ve anksiyeteli olması kaslarda gerginliğe sebep olabilir. Bu gerginlik sonucunda da penetrasyon esnasında daha yoğun kasılma olmasına ve ağrılara sebep olabilmektedir.
Sperm krampı yaşamamak için ne yapılmalıdır?
Pelvik bölgedeki kasları güçlendirecek kegel egzersizi gibi egzersizlerin düzenli olarak yapılması, kaslar üzerindeki hakimiyeti artırarak ağrının oluşmamasını sağlayabilmektedir.
Stresten kaynaklanan yoğun gerilme sonucu oluşan sperm krampları için penetrasyon öncesinde ya da esnasında gevşeme ve stresi azaltma yöntemleri kullanılabilir. Bunlar meditasyon ya da nefes egzersizi olabilir.
Vücudun susuz kalması kas kramplarının oluşmasına yol açabilmektedir. Bu sebeple kendi kilo ve boy oranınıza göre yeterli miktarda su tüketmek kaslarınızın daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardım eder.
Potasyum ve magnezyum eksikliği de genel olarak vücuttaki tüm kaslarda kramplara sebep olabileceği için potasyum ve magnezyum içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi krampların olmasını önleyecektir.
Boşalmanın ardından yaşanılan kasık kramplarında hafif şekilde masajlar yapmak ya da duş alırken daha sıcak bir su kullanmak, kasların rahatlamasını sağlayabilir.
Ne zaman doktora başvurmak gerekir?
Sperm krampları sıklıkla tekrarlanıyorsa, boşalma olmadan da bölgede bir ağrı varsa ya da boşalma esnasında ve sonrasında çok yoğun ve şiddetli bir ağrı hissediliyorsa muhakkak üroloji doktoruna danışılması gerekmektedir.
Testislerdeki şişkinlik, kızarma ya da yüksek ateş gibi belirtiler de varsa muhakkak enfeksiyon ya da farklı sağlık problemleri açısından değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı