Adet döneminde hamile kalınması olasılığı, tüm üreme döngüsü içindeki en düşük olasılığa sahiptir. Fakat yine de imkansız değildir. Her kadının hormon düzeyi, üreme döngüsü, doğurganlık penceresi farklıdır. Bu sebeple adet döneminde korunmasız cinsel ilişki yaşanması halinde hamileliğin oluşma ihtimali, oldukça düşük olsa da vardır.
Adet ve Yumurtlama Döngüsü
Kadınlarda üreme döngüsü çoğunlukla 28 günde tamamlanır. Fakat bu süre kişiler arasındaki farklılıklara bağlı olarak değişebilmektedir. 23 gün ile 35 gün arasındaki döngü normal kabul edilmektedir. Yumurtlama dönemi de çoğunlukla üreme döngüsünün ortasında olmaktadır. Yani 28 günlük bir üreme döngüsüne sahip olan kadının 14. günde yumurtlama zamanının geldiği söylenebilir. Fakat bu ortalama bir tahmin hesabıdır.
Her insanın vücudunda salgılanan hormon düzeyleri ve fizyolojik ile biyolojik yapısı birbirinden farklıdır. Bu sebeple kadınlarda da yumurtlama zamanını etkileyen pek çok faktör vardır.
Ortalamada döngünün ortasında gerçekleşmesi beklenilen yumurtlamanın kişinin yapısı gereği daha önce ya da daha sonraki bir tarihte gerçekleşmesi görülebilir. Düzenli olarak aynı dönemde yumurtlama olsa bile pek çok fizyolojik ve psikolojik faktör de yumurtlama tarihi üzerinde değişikliğe sebep olabilmektedir. Spermin de kadın vücudunda üç ila beş gün arasında canlı kalabildiği bilindiği için düşük bir ihtimal de olsa adet döneminde korunmasız cinsel ilişki hamilelikle sonuçlanabilir.
Adet Döneminde Hamilelik Kimlerde Olabilir?
Adet döneminde rahmin iç tabakasındaki dökülmeler kanama yoluyla dışarı atılır. Bu sebeple döllenme ya da embriyonun tutunması için elverişli bir ortam yoktur. Yine de bazı durumlarda gebelik gerçekleşebilir.
● Ortalamadan kısa ya da uzun üreme döngüsüne sahip olan kadınlarda, adet döneminde yaşanılan ilişkide spermler kadın vücudunda kalıp erken dönemdeki yumurtalamada döllenmeyi gerçekleştirebilir.
● Kimi hastalıklar, hayat şartları, fiziksel ve psikolojik stresin varlığı gibi durumlarda üreme döngüsünde düzensizlikler oluşabilir ve yumurtlamanın ne zaman gerçekleşeceği de belirsiz hale gelebilir. Böyle bir durumda adet döneminde gebelik ihtimali oluşabilmektedir.
● Kimi araştırmalarda spermlerin ideal koşullarda neredeyse bir hafta kadar kadın vücudundaki canlılığını sürdürebildiği tespit edilmiştir. Ortalama aralıktaki bir üreme döngüsüne sahip kadın için bile adet döneminin son zamanlarında yaşanılan cinsel ilişkide, yumurtlama döneminde hamile kalınması olasılığı var olmaktadır.
● Kimi kadınlar içinse adet dönemi dışında yaşanılan kanamalar adet kanaması zannedilebilmektedir. Yumurtlama döneminde yaşanılabilen ya da embriyonun tutunması esnasında gerçekleşen yerleşme kanaması adet kanaması zannedilerek yaşanılan ilişkilerde gebelik ihtimali oluşabilmektedir.
Adet Döneminde Cinsel İlişki Zararlı Mıdır?
Adet döneminde cinsel ilişki yaşamanın herhangi kanıtlanmış bir zararı yoksa da korunmasız cinsel ilişki yaşamak birden çok açıdan riskli olabilmektedir. Adet kanaması yaşanırken rahim ağzı normalden daha açıktır. Bu sebeple enfeksiyonlara karşı savunmasızdır. Bakteriler kolaylıkla rahme ulaşabilir. Yine cinsel yollarla bulabilen hastalıkların adet döneminde bulaşma ihtimali çok daha yüksektir. Bu sebeple adet döneminde cinsel ilişki yaşanırken muhakkak prezervatif kullanımı tavsiye edilmektedir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı