Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir?

Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir?
Hamile kalmanın gerekli şartlarından en önemlisi fiziksel olgunluğa ulaşmış bir kadının yumurtası ile spermin buluşmasıdır. Fakat bu buluşmayı etkileyen pek çok faktör vardır.   

Hamile Kalmak İçin Yumurtlamanın Önemi

Fiziksel olgunluğa erişmiş bir kadının hamile kalması için adet düzeninin olması gerekmektedir. Yani aktif olarak yumurtlamalıdır. Ergenlik öncesinde ve menopoz dönemi ile sonrasında aktif yumurtlama olmadığı için gebelik mümkün olmaz.   

Hamile Kalmak İçin Sperm Sağlığının Önemi

Hamileliğin başlangıcı için sperm sağlığı ve spermlerin sayısı oldukça önemlidir. Herhangi bir sağlık problemi olmayan, yetişkin bir erkekteki sperm sayısı, spermlerin şekli(morfolojisi), spermlerin hareketliliği(mobilitesi) gebeliğin gerçekleşmesi için gereken döllenmenin gerçeklemesi için fallop tüpüne ulaşabilme kabiliyetinde olması gerekmektedir.   

Hamile Kalmak için Rahim ve Rahim Duvarının Önemi

Sağlıklı spermlar ve yumurtanın birleşmesi ve döllenmenin gerçekleşmesinin ardından zigot rahime ilerler ve buraya yerleşir. Ama sağlıklı bir yerleşimin gerçekleşebilmesi için rahmin iç yapısının ve duvarının sağlıklı olması gerekmektedir. Aksi takdirde zigot tutunamaz ve düşer.  

Hamile Kalmak İçin Yaşın Önemi

Hamile kalmak için yaş da oldukça önemli bir faktördür. Yirmilerinin başındaki bir kadın doğurganlığının en etkin zamanlarındadır. Kadınlarda 35 yaşın ardından doğurganlık ciddi oranda azalmaya başlar ve nihayetinde ortalama 48 yaşında menopoz dönemiyle beraber sona erer.    Erkeklerde de doğurganlığın azalması, sperm sayısı ve kalitesinde düşüşle meydana gelir. Fakat erkeklerdeki doğurganlığın azalması kadınlardaki kadar net olmaz ve bu düşüş yavaşça gerçekleşir.   

Hamile Kalmada Genetiğin Önemi

Hamile kalmak için genetik faktörler de oldukça önemli olabilmektedir. Genetik olarak aktarılabilen bazı hastalıkların hamile kalmayı etkilediği bilinmektedir. Bunun yanında bazı genetik hastalıkları pasif olarak taşıyan kişilerin birleşmesiyle hamilelik gerçekleşse bile sağlıksız gebelikler ya da sık sık yaşanan düşükler de görülebilmektedr. Bu sebeple eğer ailnizde herhangi bir genetik hastalık varsa hamile kalmadan önce genetik test yaptırmayı düşünebilirsiniz.  

Hamile Kalmada Yaşam Tarzının Önemi

Hamile kalmada hem kadının hem de erkeğin yaşam tarzı oldukça önemlidir. Öncelikle sigara, alkol gibi zararlı alışkanlıklar hem yumurtlamayı hem de spermi sağlığı ve hareketliliği açısından olumsuz yönde etkilemektedir.  Kronik yorgunluk, uykusuzluk, sürekli paketli gıdalar tüketme, yüksek miktarda kafein tüketimi, sağlıksız ve yetersiz beslenme gibi durumlar da hamile kalmayı engelleyen faktörler arasında yer alır.   

Hamile Kalmada Ovülasyon Dönemi

Hamile kalmada ovülasyon dönemi oldukça önemlidir. Hamileliğin oluşabilmesi için yumurta ve spermin birleşmesi gerekmektedir. Düzenli adet döngüsü olan kadınların bir sonraki adet döneminden 14-16 gün öncesinde başlayan ve yaklaşık 3 gün süren ovülasyon döneminde yaşanılan vajinal birliktelikte döllenme gerçekleşebilmektedir. Yumurtanın yokluğunda herhangi bir döllenmeden de bahsedilemez.   Ovülasyon dönemini tespit edebilmek için adet döngüsü düzenli olan kadınlar takvim yöntemini kullanabilirken, vücut sıcaklığındaki artışı takip etme, eczanelerde satılan ovülasyon tespit kitleri de kullanılabilen diğer yöntemlerdir.  Hamileliğin gerçekleşmesi isteniyorsa eğer özellikle ovülasyon döneminde olmak üzere her gün ya da gün aşırı cinsel birliktelik yaşamanız tavsiye edilmektedir.

Blog

Adet Döneminde Ciğer Gibi Parça Gelmesi Neden Olur?
Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir?
Gebelikte Akıntı Nasıl Olmalıdır?

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
Whatsapp
İletişim Numarası 0533 091 94 81