Tüp bebek yöntemiyle çocuk sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarının en çok aklında merak ettiği konulardan bir tanesi de sürecin ne kadar sürdüğü ve hangi aşamalardan oluştuğudur.
Tedavi sürecine başlamadan önce anne ve baba yaklaşık iki hafta boyunca genel sağlık kontrollerinden geçmesi gerekmektedir. Kadınların ve erkeklerin kan ve hormon tahlilleri ve ultrason incelemeleri yapılır. Kadınlarda gereken durumlarda rahim filmi çekilmektedir. Erkeklerin de spermlerinin analizi yapılmaktadır.
Bu süreç kadın ve erkeğin sağlık durumuna göre iki haftaya kadar sürebilmektedir.
Kadın vücudunda üretilen yumurtanın sayısını artırabilmek için hormon içeren enjeksiyon yapılmaktadır. Bu enjeksiyon süreci iki haftaya kadar sürebilmektedir.
Yumurtaların gelişimi düzenli olarak kan ve ultrason tahlilleri ile takip edilmektedir. Yumurtaların tam olgunlaştığı zaman tespit edilerek, yumurta çatlatma iğnesi yapılır.
Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra tam 36 saat geçmesi gerekmektedir. 36 saatin ardından hafif anestezi eşliğinde yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. Yaklaşık yarım saat kadar süren bu uygulamadan sonra, aynı gün içerisinde anne adayı taburcu edilir.
Toplama işleminin ardından laboratuvar şartlarında yumurta ve eşten alınan spermlerin döllenmesi sağlanır. 5 güne kadar gelişimleri takip edildikten sonra, kalitesi en yüksel olan embriyolar seçilerek rahim için transver sürecine hazırlanılır.
15 dakika kadar kısa sürebilen transfer işleminde embriyolar rahim içersine transfer edilir. Herhangi bir ağrı ya da rahatsızlık hissedilmeyen bu süreçte anne adayı kendini hazır hissettiğinde evine döner.
Anne adayı artık dinlenme evresindedir ve vücudun gebeliğe hızlı uyum sağlayabilmesi için anne adayın progesteron takviyesi verilir. Artık embriyoların ya da bir tanesinin rahim duvarına tutunup tutunamadığı ve gebeliğin gerçekleşip gerçekleşmediği anlaşılması için iki hafta kadar beklenir. İki haftanın ardından kan tahlili ile bakılan Beta HCG hormon düzeyine göre tedavinin sonucunun ne olduğu görülür.
Tüp Bebek Tedavisinde Toplam Süre
Tüp bebek tedavisinde hazırlık süreci yaklaşık ik hafta, yumurtalıklarda uyarma yaklaşık iki hafta, yumurta toplama ve döllenmesi süreci yaklaşık beş gün, transfer süreci bir gün, gebelik testinin sonucunu beklenmesi süreci de yaklaşık iki hafta sürmektedir. Nihayetinde tüm tüp bebek tedavisi yaklaşık altı hafta kadar sürmektedir.
Tüp Bebek Tedavisi Uzar Mı?
Kimi zaman tüp bebek tedavisi sürecinin uzaması mümkündür. Anne ve baba adayının sağlık kontrollerinde bir sorun çıkması durumunda öncelikle sağlık sorunları çözülmelidir.
Yumurtalıkların tedavi sürecinde yavaş yanıt verilmesi durumunda hormon tedavisi süreci uzayabilmektedir.
Mevcut döngüde rahim içindeki ortamın embriyonun transferine uygun olmadığı durumlarda, embriyolar dondurulur ve bir ya da bir kaç döngü beklenilir.
Yumurtalar yeterli seviyede gelişmediği takdirde yumurta toplama işlemi iptal edilmektedir ve daha sonraki döngüde yeniden denenir.
Yaklaşık altı hafta süren tüp bebek tedavi süreci anne ve baba adayının durumuna göre zaman zaman uzayabilmektedir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı