İstenmeyen ve beklenmeyen gebelikler ile, riskli bulunan gebeliklerin tıbbi olarak sonlandırılması işlemine kürtaj adı verilmektedir. Kürtajın meşruiyeti ve ne zamana kadar meşru olduğu, içinde yaşanılan ülkenin kurallarına göre değişebilmektedir. Burada, kürtaj işlemini kimin talep ettiği, neden talep edildiği,devletler nezdinde kürtajın ne zamana dek yapılacağı konusundaki kurallarda farklılıklar oluşturmaktadır.
Dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde pek çok farklı bakış açısı ve kural vardır kürtajla ilgili. Kimi ülkeler şartlar ne olursa olsun kürtajı yasaklamayı tercih ederken bazı ülkelerde de belirli şart ve koşullarda anne adayının idaresine bırakılmıştır. Çoğunluğa bakarak gebeliğin ilk onuncu haftası ile yirmi dördüncü haftası aralığındaki süreçte gebeliğin sonlandırılması mümkünken özel durumlar söz konusu olduğunda bu süre esnetilebilmektedir.
Türkiye'de yaşayan bir kadının, kendi insiyatifi ile gebeliği sonlandırmak istediği takdirde ilk on hafta içinde süreci tamamlaması gerekmektedir. 10. haftanın ardından özel bir sağlık problemi olmadığı takdirde gebeliğin sonlandırılması yasal değildir. Bahsedilen sağlık problemleri annenin hayatının riske girmesi ile bebeğin yaşam bulgularında anomali tespit edilmesi durumlarıdır. Böyle durumlarda da doktorun raporu sonucunda kürtaj gerçekleşebilmektedir.
Bunların yanında Türkiye'de yaşayan ve kürtaj yaptırmak isteyen bir kadının evli olması durumunda, eşinin izni olmadan da kürtaj yaptırması yasaktır.
Reşit olmamış kız çocuklarının da kürtaj yaptırabilmesi için muhakkak ailesinin yazılı izni ve eşliği olmalı ya da mahkeme kararı gerekmektedir. Her iki durumda da acil tıbbi durumlarda ise imza şartı aranmamaktadır.
ABD eyaletlerin yönetimi altında olan bir ülkedir. Bu sebeple her eyalette kanunlar farklı şekilde düzenlenebilmektedir. Kimi eyaletlerde kürtaj tamamen yasadışı iken kimi eyaletlerde ise 24. haftaya kadar kürtaj hakkı tanınmaktadır.
Latin Amerika ülkerinde ensest, istismar ya da annenin hayatının tehlikede olması gibi durumlar dışında çoğunlukla kürtaj tamamen yasa dışıdır.
Avrupa'da ise İngiltere 24 haftaya kadar kürtaj izni verirken diğer pek çok Avrupa ülkesinde yasal kürtajın süresi 12. haftaya kadardır.
Asya bölgesinde ise, şart ve koşul aranmaksızın çoğunlukla 20. haftaya kadar kürtaj hakkı yasal olarak verilmiştir.
Kürtajın Tıbbi Şartları
Kürtaj söz konusu olduğunda yalnızca zaman sınırı yoktur. Bunun yanında farklı sağlık gerekçeleri de dikkate alınmaktadır.
Anne adayı yaşadığı gebelikten kaynaklı olarak ciddi sağlık sorunları yaşıyorsa ya da bu sebeple tedavi alamıyorsa, pek çok ülkede yasal süre sınırına bakılmaksızın kürtaj yasal hale gelmektedir.
Annenin sağlık durumu iyi fakat bebekte beklenen doğum anomalileri ya da hayati tehlike ile ciddi dezavantajlı konuma getirebilecek kalıtımsal hastalıkların söz konusu olması durumunda da, gebeliğin sonlandırılması için yasal sürenin dışında da kürtaj yapılabilmektedir.
Şayet anne ve bebeğin de sağlığı yerinde fakat ortaya çıkan gebeliğin, ensest, çocuk istismarı, tecavüz gibi olaylardan kaynaklanması söz konusuysa yine yasal olarak belirlenen zaman sınırları esnetilebilinmektedir.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı