Doğal yollarla hamile kalınmasını engelleyen kısırlık pek çok kadını etkileyebilen bir durumdur. Kısırlığa sebep olan en sık sorunlardan birisi de yeterli ve sağlıklı yumurta üretiminin olmamasıdır. Yumurta çatlatma iğnesi de yumurtaların sayısı ve sağlığını artırabilecek bir yöntem olarak tercih edilebilmektedir. Tüp bebek tedavisi ve aşılama yöntemleri denenmeden önce kadınların üreme sistemini düzenlemek adına tercih edilebilmektedir.
Yumurta çatlatma iğnesi ne amaçla kullanılır?
Hcg hormonu yumurtaların sağlıklı gelişmesini ve yumurtlama döneminde salınıvermesini sağlar. Kadınlar için yumurtlamanın gerçekleşmesi erkekler için de spermlerin artırılması için kullanılan bir infertilite tedavi aşamasıdır.
Yumurtanın olgunlaşmasını ve ve salınıvermesi için tetikleyici niteliğe sahip, hCG hormonu içeren çatlatma iğnesi horon içeren bir enjeksiyondur.
Yumurta çatlatma iğnesi ne yapar?
Foliküllerin içinde bulunan yumurtalar, yeterince büyüdüğünde çatlayarak salınırlar. Fakat bazı durumlarda bu doğal yollarla gerçekleşebilir. Yumurta çatlatma iğnesi bu noktada devreye girerek doğru zamanda çatlamasını sağlar ve sağlıklı sperm hücreleriyle döllenme aşamasına geçmesini sağlar.
Yumurta çatlatma iğnesi ne zaman kullanılır?
Yumurta çatlatma iğnelerinin zamanlaması çok dakik olmalıdır. Tam olarak uymak çok önemlidir. Saatlik gecikmeler bile tedavinin aksamasına sebep olabilmektedir. Tüp bebek tedavisi aşamasında kullanıldığında yumurta toplamadan tam olarak 36 saat önce yapılmalıdır.
Foliküllerin gelişimiyle eşzamanlı planlaması yapılan yumurta çatlatma iğnesinin folikül en uygun boyuta ulaştığında yapılır. Hamile kalma şansının en yüksek düzeye ulaşması için zamanlamaya çok dikkat edilmelidir.
Yumurta çatlatma iğnesini nasıl yaparız?
Yumurta çatlatma iğnesi, uzmanın yönlendirmesi ve talimatlarına harfiyen uyarak davranılmalıdır. Doz oranına muhakkak uyulmalıdır.
Yumurta çatlatma iğnesini kas içi ya da deri altı enjeksiyonu olarak kullanılabilir. Bazı çeşitler doğrudan kullanılabilirken bazılarında karıştırılması gereken bir yapı olmaktadır.
Çatlatma enjeksiyonu, doğurganlık uzmanının önerdiği şekilde yapılmalıdır. Önerilen miktardan daha az veya daha yüksek dozda kullanılmamalıdır. Reçetede bulunan talimatlar dikkatli bir şekilde izlenmelidir.
Yumurta çatlatma iğnesi ağrı yapar mı?
Yumurta çatlatma iğnesi kas içerisine yapıldığı zaman aşı benzeri bir etki bırakabilir ve kısa süre için morarabilir.
Deri altı enjeksiyonlarında bir kaç gün boyunca kızarma, kaşınma olabilir. Ama uzun süren bir rahatsızlığa sebep olmazdır.
Yumurta çatlatma iğnesi ile oluşan gebelikte farklı yan etkiler var mıdır?
Yumurta çatlatma iğnesi ile gerçekleşen gebeliklerin bazılarında OHSS oluşabilir. OHSS nin belirtileri, pelvik bölgede şiddetli ağrı, el ve bacaklarda şişme, mide ağrısı, nefes almada güçlük, hızlı kilo alımı, yoğun ishal, idrarda azalmadır. Bu belirtileri gördüğünüz takdirde mutlaka hekiminize başvurmanız gerekmektedir.
Yumurta çatlatma iğnesinden sonra cinsel ilişki ne zaman olmalı?
Yumurta çatlatma iğnesi yapıldıktan sonra 3 gün boyunca düzenli şekilde korunmasız cinsel ilişki tavsiye edilmektedir. Düzenli yumurtalıkların takibi yapılır. OHSS riski durumunda derhal müdahale edilir.
Tüp bebek veya aşılama yöntemi için kullanılan yumurta çatlatma iğnesinde cinsel ilişki tavsiye edilmez.
Kadın Hastalıkları Doğum Ve Tüp Bebek Uzmanı