Gebelikte Akıntı Nasıl Olmalıdır?

Gebelikte Akıntı Nasıl Olmalıdır?
Gebelik dönemi, kadın vücudunda pek çok değişimin yaşandığı özel bir dönemdir. Bu değişimler içerisinde de fizyolojik olarak yaşanılan vajinal akıntıda da değişimler gözlenebilmektedir. Gebelikle beraber değişim gösteren akıntı düzenli olarak takip edilmelidir. Çünkü bu akıntının mahiyetinin normal aralıkta olup olmaması gebeliğin seyri ve kadın sağlığı açısından büyük bilgiler içermektedir.    Gebelik döneminde yükselen östrojen hormonu sebebiyle rahim ağzında salgılanan mukoza miktarı artmaktadır. Bunun yanında gebeliğin ardından rahim ve vajen bölgesine akan kan miktarı da artmakta ve bu bölgenin daha nemli hale gelmesine sebep olmaktadır. Çoğunlukla şeffaf ya da süt gibi beyaz renkte olan akıntı lökore olarak adlandırılan bu akıntı, vajinal bölgenin temizlik ve korumasından sorumludur.   

Gebelikteki Normal Akıntı Nasıl Olur?

Çoğunlukla renksiz, şeffaf yapıda, beyaz ya da krem renklerde olabilir. Oldukça hafif bir kokusu olmamalı ve kötü koku içermemelidir. Hafif yapışık bir kıvamda, krem gibi olabilmektedir. Gebelik haftası ilerledikçe akıntı da doğru orantılı şekilde artmaktadır. Özellikle mukus tıkacının ayrılmasından sonra akıntı miktarı da ciddi miktarda artmaktadır.  

Akıntının Anormal Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Kimi durumlarda ise vajinal akıntı olması gerektiğinden farklı mahiyettedir. Kimi durumlarda akıntının rengi yeşil ya da sarı renkli olabilmektedir Bu renklerdeki akıntı genellikle enfeksiyon belirtisi olmaktadır. Akıntı normal şartlarda kokusuz ya da oldukça hafif bir kokuya sahip olan akıntıda eğer kötü ve rahatsız edici mahiyette bir koku da enfeksiyon açısından tehlike işareti olabilmektedir. Akıntıya eşlik eden kaşınma ve yanma söz konusu olduğunda da yine normal dışı bir durum söz konusudur. Kaşıntı ve yanmanın eşlik ettiği akıntı durumlarında vajinal bölgede oluşan mantardan şüphelenilebilir. Mantar varlığında akıntının kıvamı da değişerek lor kıvamına gelebilir.   Koyu renkli olan akıntılarda ise gebeliğin gelişim dönemine göre incelenmesi gereken bir durum söz konusudur. Hafifçe lekelenme şeklinde ve koyu renkli olan akıntılar şayet gebeliğin ilk dönemlerinde gerçekleşiyorsa, daha önceden rahimde kalan kanın dışarı atılması olarak yorumlanabilmektedir. Fakat parlak ve kırmızı ya da yoğun koyu renkli kanamanın varlığı söz konusu olduğunda, gebeliğin gebelikte düşük, plasentanın olağan dışı yerleşimi ya da ayrılığı gibi problemler söz konusu olabildiği için muhakkak doktor kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.   Çok akışkan ve su gibi olan bir akıntı söz konusu olduğunda da gebelik kesesinde yırtılma ya da açılma olarak doğumun başlangıcının işareti olabilmektedir. Şayet bir anda başlayan, hızlı şekilde devam eden ya da durmaksızın gelen sızıntı şeklinde şeffaf bir akıntınız varsa da doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir.    

Gebelikte Akıntı Nasıl Azaltılır?

Gebelik sürecinde yaşanılan akıntı şayet rahatsızlık verici bir boyuttaysa alınabilecek bir takım önlemler bulunmaktadır. Öncelikle günlük pedler ya da peçete yardımıyla vajinal bölgedeki nem azaltılabilir. Gebelik süreci boyunca ise tampon kullanımından kaçınılmalıdır. İç çamaşırı tercihini pamuklulardan yana yapmak ve sıkı iç çamaşırlarından kaçınarak, sıklıkla çamaşır değiştirmek de vajinal bölgedeki nemi azaltmaktadır. Vajinal bölgenin temizliği esnasında da parfümlü ya da kimyasal içeriklerden uzaklaşmak ve yalnızca ılık su kullanmak gerekmektedir.

Blog

Adet Döneminde Ciğer Gibi Parça Gelmesi Neden Olur?
Hamile Kalmanın Gerekli Şartları Nelerdir?
Gebelikte Akıntı Nasıl Olmalıdır?

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
Whatsapp
İletişim Numarası 0533 091 94 81