Klomen Nedir ve Nasıl Kullanılır

Klomen Nedir ve Nasıl Kullanılır

Klomen, kadınlarda oluşan yumurtlamadan kaynaklanan problemlerinin tedavisi amacıyla kullanılmakta olan bir ilaçtır. Klomifen sitrat etken maddeli ilaç, yumurtlama mekanizmasını çalıştırmak için çalışan hormonları aktive eder. Pcos (polikistikoversendromu), sebebi anlaşılamayan infertilite, düzensiz üreme döngüsü ve sağlıksız yumurtlama durumlarında kadın hastalıkları ve doğum uzmanlarına muayene olduktan sonra, onların yönlendirmesiyle kullanılabilmektedir. Klomenin doğru şartlarda ve kontrollü olarak kullanıldığı durumlarda gebeliğin oluşması şansı yükselmektedir.

Klomen Ne İşe Yaramaktadır?

Beyinde bulunan Hipotalamus ve Hipofiz Bezleri tarafından salgılanan FSH (folikülleri uyarıcı) ve LH (lüteinleştirici) hormonlarının yumurtalıklarda dengeli ve düzenli şekilde çalışmasını sağlar. LH ve FAH hormonları yumurtalık içerisinde sağlıklı yumurtanın nüyüyüp olgunlaşmasını ve sağlıklı üreme döngüsü içinde çatlamasını sağlar.

Klomenin özellikle kullanıldığı durumlar

Polikistik over sendromunun oluşturduğu üreme ve yumurtlama döngüsünün düzensiz olmasında, yumurtlamanın hiç olmaması anlamına gelen anovülasyon durumlarında, sebebi bulunamayan infertilite vakalarının yumurtlamalarının desteklenmesinde ve nadiren erkeklerin sperm üretiminde artırıcı olarak kullanılabilmektedir.

Klomen nasıl kullanılmalıdır?

Klomenin kullanımı kesinlikle doktorun kontrolünde olmalıdır. Kendi başınıza kullanmayı tercih edebileceğiniz bir ilaç değildir ve doz aşımı ya da yanlış kullanımı durumunda ciddi sorunların oluşmasına yol açabilmektedir. Doktorun reçete ettiği Klomen çoğu zaman üreme döngüsünde adetin 2 gününde ya da 5 gününde başlanılır ve her gün bir tablet olmak üzere 5 gün kullanılmaktadır. Fakat bazı durumlarda hastanın durumuna göre doktor doz ayarı yapabilir.

Yumurtlama çoğu zaman 5 günlük kullanımını ardından 10 gün geçtikten sonra gerçekleşmektedir. Yumurtlamanın olduğunu anlamak amacıyla doktorunuz ultrasonda takip edebilir ya da ovulasyon testlerini tavsiye edebilir. Tedavinin olduğu süre zarfında doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde ilişkiyi yaşanması tavsiye edilir.

Klomen tedavisi çoğu zaman 3 ile 6 ay boyunca düzenli olarak uygulanmaktadır. Şayet bu süre zarfında gebeliğin oluşmadığı görülürse alternatif gebelik tedavisi yöntemlerine geçilebilmektedir.

Klomen kullanırken dikkat edilmesi gerekenler

Öncelikle Klomen doktor tavsiyesi olmadan asla kullanılamaz. Hastanın geçmiş öyküsünde, yumurtalıklarında kist, karaciğerinde yetersizlik ya da karaciğer hasarı veya fazla kilo problemleri yaşamışsa bu konuda doktoruna bilgi vermesi gerekmektedir.

Çoklu gerçekleşen gebeliklerin riskini artabildiği için düzenli olarak doktorun kontrolünün olması gerekmektedir. Klomen tedavisi esnasında kimi hastalarda çok sıcak basması, başta ağrı, midede bulantı ve ruh halinde değişiklikler görülebilmektedir.

Çok nadir olsa da ohss yumurtalıkları aşırı uyarılma sendromu klomenin ciddi yan etkisi olarak ortaya çıkabilmektedir. Bu yan etki ortaya çıktığında karında ağrı yoğun şişkinlik hissi ya da nefes almada zorluk belirtileri görülebilir. Bu belirtiler görülürse eğer ivedi şekilde doktora danışılmalıdır.

Klomen doğru şekilde kullanıldığı takdirde pek çok kadında gebeliğin oluşmasına yardımcı bir eleman olarak oldukça etkilidir. Fakat her insanın hormon yapısı birbirinden farklıdır, bu sebeple verilen ilacın dozajı ve kullanım süresi her kişi için özel şekilde belirlenmelidir. Klomen tedavisinin gerçekleştiği sürede doktor kontrollerini asla aksatmamalı ve herhangi bir farklılık hissedildiğinde ya da yan etki oluştuğunda hemen doktora bilgi verilmelidir.


Blog

Klomen Nedir ve Nasıl Kullanılır
Sperm Krampı Ne Demektir?
Yumurta Çatlatma İğnesi Nedir?
Kürtajın Yasal Süresi Nedir
Tüp Bebek Tedavisinde HCG Değerleri Nasıl Olmalı
Tüp Bebek Tedavisi Ne Kadar Sürer
Squirting Nedir?
İlk Adet Belirtileri Nedir
Gebelik Sürecinde İlaç Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kızlık Zarı Nedir?
Ara Kanamanın Sebepleri Nedir
Çocuğun Cinsiyeti Kim Tarafından Belirlenir?
Vajinal Akıntının Pembe Olmasının Nedeni Nedir
Adet Döneminde Hamile Kalmak Mümkün mü?
Cinsel ilişki yaşadıktan sonra neden kanama olur
Bebekte kalp atışları ne zaman duyulabilir?
Disparoni, Ağrılı Cinsel İlişki, Nedir?
Kızlık Zarı Bozulmadan Hamile Kalmak Mümkün Müdür?
Adet Normal Durumlarda Kaç Gün Sürer?
Adet Sancısında Bitkisel Çözümler

Hızlı iletişim
İletişim Bilgileri
Whatsapp
İletişim Numarası 0533 091 94 81